Reistip Noord-Thailand: Doi Inthanon National Park

[singlepic id=784 w=240 h=180 float=left]In het noorden van Thailand, op 60 km van Chiang Mai, ligt Doi Inthanon NP. Het natuurpark beslaat 482 km2 en is vernoemd naar de heilige berg Doi Inthanon, kortweg Doi In, die hoog boven het park uittorent en met 2565 meter de hoogste berg van Thailand is. Doi In maakt deel uit van het Thanon Thongchai gebergte. Op haar top prijkt fier een stoepa, waarin de as van de laatste soevereine Thaise koning Intawichayanon wordt bewaard. Dit maakt het een belangrijk pelgrimsoord. Op enkele kilometers van de top vind je een chedi, gebouwd door de luchtmacht als monument voor de zestigste verjaardag van de huidige koning Bhumibol (oftewel Rama IX).

De 47 km lange weg naar de berg voert ondermeer langs drie indrukwekkende watervallen, valleien met gifgroene rijstvelden en -terrassen, bergruggen begroeid met weelderige orchideeën en andere tropische flora en een aantal hill-tribe dorpjes, waaronder die van de Karen en de Hmong. Met bijna 400 inheemse vogelsoorten, zwarte beren, apen, herten en andere zoogdieren is het park een paradijs voor vogel-, wild- en natuurliefhebbers. Entreeprijzen National Park: 400 bath per volwassene en 200 bath per kind.

Hoewel de top van Doi In regelmatig in mist is gehuld, kun je de stoepa op heldere dagen al van verre zien. Voor het beste uitzicht vanaf de top kun je het park het beste in het droge seizoen tussen november en februari bezoeken, daar de kans op mist dan kleiner is. Ga je aan het begin van het droge seizoen, dan zijn de watervallen in het park nog mooi en is het er nog prachtig groen. Sla vooral de grootste en eerste waterval die je tegenkomt, Nam Tok Mae Klang, niet over: eenvoudig te bereiken en een lust voor het oog terwijl je luistert naar het rustgevende geluid van het woest wassende water (zie foto).

Hoe kom je er?

Zeker als je op doorreis bent naar Mai Sariang en/of Mae Hong Son, is het raadzaam om in Chiang Mai een auto (liefst een 4-WD) te huren. Je kunt dan op dezelfde dag door naar Mai Sariang om daar te overnachten. Ga je per openbaar vervoer, dan zou je het als dagtrip vanuit Chiang Mai kunnen doen, of je kunt overnachten in bungalows in het park. Want per openbaar vervoer red je het niet in een dag naar Mai Sariang. Reserveringen bungalows via National Park Headquarters, Tel. 053-268550.

Vanuit Chiang Mai gaan bussen, waarvan de meesten via Chom Thong gaan. Sommigen gaan ook rechtstreeks naar de waterval Nam Tok Mea Klang. Vanuit daar gaan elk uur minibussen naar de berg. Wil je de volgende dag doorreizen naar Mai Sariang en/of Mae Hong Son? Ga dan een stukje terug naar Chom Thong en reis via Hot per bus naar Mai Sariang en/of Mae Hong Son.

Een aanrader!

© Eva Buijs

Leave a Reply

Thrilling travel stories and useful tips. Hop on for some fascinating journeys!