Reistip Siem Reap, Cambodja: palmsuiker tussen de rijstvelden

[singlepic id=785 w=240 h=180 float=left]Wanneer je vanuit Siem Reap de fameuze Angkor Wat en andere tempels wilt bezoeken, kan het handig zijn dit op eigen houtje te doen, bijvoorbeeld per tuktuk, brommer, taxi of zelfs per fiets. Dit stelt je niet alleen in de gelegenheid je eigen route te bepalen, maar ook om te stoppen waar en wanneer je maar wilt. Tussen de diverse tempels voert de tocht langs uitgestrekte rijstvelden en dorpen met houten huisjes op palen. Vaak wordt langs de weg bij deze dorpjes palmsuiker bereid en daarna verkocht als lokale lekkernij. Mijn tip: maak eens een pitstop om te zien hoe die bereiding in z’n werk gaat.

Palmsuiker wordt gewonnen uit het sap van de stam van de palmboom. Bovenop een ouderwetse steenoven wordt het sap in een grote, gietijzeren kom ingekookt op het vuur, waarna men de stroperige substantie overgiet in bamboekokers. Vervolgens wordt dit in kleine, ronde vormpjes gegoten. Als het gestold is, wordt het weer uit de vormpjes gehaald en ziedaar het resultaat: een zoet hapje dat qua vorm en smaak een beetje doet denken aan borstplaat. Lekker!

Cambodjanen zijn over het algemeen zeer vriendelijk en gastvrij en vinden het eigenlijk alleen maar leuk als je meekijkt met het bereidingsproces. Vrijblijvend proeven mag ook, maar bedenk wel dat ze het juist langs de kant van de weg verkopen in de hoop het aan toeristen te kunnen slijten. In de praktijk zijn er echter nauwelijks toeristen te bekennen. Zodoende wordt het erg op prijs gesteld als je iets van ze koopt.

© Eva Buijs

2 Responses to “Reistip Siem Reap, Cambodja: palmsuiker tussen de rijstvelden”

  1. Wouter Says:

    Mooie foto’s en leuke verhalen!

  2. Eva Buijs Says:

    Dank je, Wouter!

Leave a Reply

Thrilling travel stories and useful tips. Hop on for some fascinating journeys!