Reistip Paarl, Zuid-Afrika: Goats do Roam…at Fairview Wine Estate

[singlepic id=797 w=240 h=180 float=left]Vlakbij Kaapstad liggen de beroemde wijnlanden, waar idyllische vergezichten en statige landhuizen met eeuwenoude wijnkelders, enorme eikenhouten vaten en sfeervol ingerichte proeflokalen de boventoon voeren. Het proeven van de ‘nieuwe wereld-wijnen’, die vrijwel altijd allemansvrienden zijn, is een waar feestje. Liefst buiten onder de Afrikaanse zon, onderwijl uitkijkend over de glooiende heuvels vol groene wijnranken. Romantiek in z’n zuiverste vorm, wat de wijnlanden dan ook tot een alom geliefde bestemming maakt. De meest bezochte wijngebieden zijn Stellenbosch en Franschhoek. Op zich terecht, want het zijn beide magische plekken. Er is echter nog een gebied dat minstens zoveel waardering verdient en dat is Paarl.

De naam zegt het eigenlijk al; ook dit is een pareltje. Want Paarl is net als de rest van de Westkaapse wijnlanden bijzonder rustiek en pittoresk. Aan de voet van de Paarlberg vind je Fairview Wine Estate: een familiebedrijf waar generatie drie tegenwoordig de scepter zwaait. Een prachtig wijnhuis gelegen op een weelderig landgoed, waar koeien vredig grazen en spierwitte geitjes vrolijk ronddartelen wanneer ze niet in hun geitentorentje zitten. Omringd door de heuvelachtige wijnvelden en met zicht op de achterliggende Paarlberg.

Proeven bij Fairview

Met een kleurrijke bloementuin, twee terrassen, een delicatessenwinkel, twee proefkamers en een restaurant is het bij Fairview lang en heerlijk toeven. Je kunt er naast talrijke wijnen ook een keur aan kazen proeven, gemaakt van hun eigen geiten- en koeienmelk. Een ’tasting’ van zes wijnen plus een kaasselectie kost slechts 2,65 euro. Op de onderhoudende website van Fairview vind je zalige recepten en uitgebreide informatie over de geschiedenis van het wijnhuis en de diensten en producten die Fairview aanbiedt.

Goats do Roam

Fairview’s beroemdste wijnlabel verdient een aparte vermelding: Goats do Roam. Een briljante vondst, met zowel een knipoog naar de dartelende geitjes als naar de Côtes du Rhône-achtige blend waarvan de wijn is gemaakt. De lancering van het label zorgde destijds voor veel opschudding. Bij de makers van Côtes du Rhône én in de pers. Het bracht Fairview niet alleen wereldwijde faam, maar ook een rechtszaak, waarbij Côtes du Rhône uiteindelijk het onderspit moest delven. Sindsdien heeft Fairview al vele smakelijke wijnen onder dit label op de markt gebracht. Het volledige, met humor geschreven verhaal over de ophef rond het label is te lezen op de website van Goats do Roam.

Hoe kom je er?

Paarl ligt op zo’n 45 autominuten van Kaapstad. Route vanuit Kaapstad: ga de N1 op en neem afslag 47 richting Stellenbosch/Klapmuts. Sla rechtsaf richting Klapmuts 
en ga daarna linksaf de R101 op. Nadat je Simonsvlei aan je rechterhand gepasseerd bent, ga linksaf de Suid-Agter Paarl Road op. Na drie kilometer ligt Fairview aan je rechterhand.

© Eva Buijs

[imagebrowser id=40]

Leave a Reply

Thrilling travel stories and useful tips. Hop on for some fascinating journeys!