Reistip Italië: Orvieto in Umbrië

[singlepic id=791 w=240 h=180 float=left]Denk je aan Italiaanse romantiek, dan denk je al gauw aan Toscane. Aan pure smaken waar de passie vanaf spat. Wijn en olijfolie. Verse pasta, zongerijpte tomaten en sterke espresso onder een strakblauwe hemel. Aan tot de verbeelding sprekende stadjes en schitterende, zonovergoten natuur. Klinkt dit je als muziek in de oren? Denk dan ook eens aan de minder bekende, maar daarmee niet minder indrukwekkende wijnregio Umbrië. En aan Orvieto in het bijzonder: een sfeervol stadje op een plateau van vulkanisch turfsteen, omringd door heuvels met wijngaarden, olijfbomen en cipressen.

Bezienswaardigheden

Belangrijkste publiekstrekker is de prachtige Duomo di Orvieto, een imposante middeleeuwse kathedraal. Het schip van de duomo is in de vroege middeleeuwen gebouwd in romaanse stijl, die met name door de horizontale zwart-witte lijnen sterk doet denken aan de typerende bouwstijl van Siena. De voorgevel is daarentegen gebouwd in een voor die tijd bijzonder vernieuwende gotische stijl, met fraaie ornamenten en bijbelse taferelen in vrolijke pasteltinten (zie detailfoto onder). Een geslaagd contrast.

Rondom de kathedraal zijn enkele interessante historische musea te vinden. Museo Claudio Faina toont een grote verzameling Etruskische kunst en Museo Emilio Greco heeft een collectie sculpturen van de Italiaanse beeldhouwer Emilo Greco.

Activiteiten

Slenterend door de oude stadskern kom je al snel bij de Torre del Moro uit. Deze 42 meter hoge romaanse toren biedt een weids uitzicht over Orvieto en omgeving. Het heuvelachtige gebied leent zich uitstekend voor wandeltochten en/of proeverijen bij de wijnlanderijen in de buurt. Daar Orvieto zoals gezegd op een plateau van vulkanisch turfsteen ligt, geldt: hoe verder je wandelt, hoe beter het uitzicht op het stadje.

Veel oudere huizen zijn opgetrokken uit ditzelfde vulkanische gesteente. Een afdaling naar de turfsteengrotten onder de stad behoort eveneens tot de mogelijkheden. Tegenover de duomo zit een Tourist office waar je een excursie voor dezelfde dag kunt boeken. Neem wel een jas mee naar de grotten, want met een constante temperatuur van slechts vijftien graden is het er fris.

Eten en slapen

De regio kent vele specialiteiten, zoals zwarte truffel, wildzwijn en umbricelli, een speciale pastasoort. Wandel een willekeurige ristorante, trattoria (klein en informeel familierestaurant) of hosteria (vergelijkbaar met een trattoria maar vaak nog informeler, kleiner en goedkoper) binnen en de kans is groot dat deze specialiteiten in de meest tongstrelende creaties op je bord belanden. Uiteraard ontbreken ook de welbekende pizzeria’s niet in Orvieto. Wil je nog wat langer genieten van al het smakelijks dat deze streek te bieden heeft? Sluit de avond in stijl af met een Orvieto Classico Superieur in één van de gezellige enotecas (wijnbars).

Naast hotels in diverse prijsklassen vind je in en rondom Orvieto veel B&B’s. Vaak zijn dit karakteristieke woonhuizen waar je voor een zeer schappelijke prijs verblijft in stijlvolle slaapkamers voorzien van prachtige authentieke details. Kijk voor hotels en B&B’s op www.venere.com.

Vervoer

Ook als je wat langer in Rome of Florence verblijft, kun je eenvoudig een uitstapje maken naar dit charmante plaatsje. Orvieto ligt op het traject Rome-Florence en is dus goed bereikbaar per trein. Vanuit beide steden vertrekt elk half uur een trein. Vanuit Rome zit je in per sneltrein binnen een uur in Orvieto, per regionale trein met een uur en een kwartier. De treinen vanuit Florence doen er respectievelijk een uur en veertig minuten en tweeënhalf uur over. Zie voor meer info over de treinen: www.trenitalia.it.

© Eva Buijs

[imagebrowser id=39]

One Response to “Reistip Italië: Orvieto in Umbrië”

  1. Xavier Says:

    ik vond Orvieto zo heerlijk. Zo karakteristiek en authentiek. Het mooie romantische plein wat aan de Duomo ligt met de fijne terrasjes maakten mijn bezoek aan Orvieto compleet.

Leave a Reply

Thrilling travel stories and useful tips. Hop on for some fascinating journeys!