Reistip Ecuador: walvissen spotten bij Isla de la Plata

[singlepic id=789 w=240 h=180 float=left]Walvissen spotten, terwijl je “dobbert” in een bootje op zee. Ze van dichtbij met hun volle gewicht uit het water zien springen en ze horen snuiven, briesen en zingen; wie droomt er niet van? In Ecuador kan dit jaarlijks tussen juni en oktober, wanneer de walvissen zich bij de kust ophouden om te paren. Vanuit Puerto Lopez kun je een tour boeken naar het vulkanische eiland Isla de la Plata, waar unieke flora en fauna te vinden is die behalve op de Galapagos eilanden nergens anders ter wereld voorkomt. Als het eiland na anderhalf uur varen opdoemt, word je vrijwel zeker getrakteerd op een groot aantal walvissen die hun paringsrituelen vol overgave laten zien. Een geweldige ervaring!

Naast vele bultrugwalvissen worden er regelmatig dolfijnen gesignaleerd en bij het aanmeren is de kans groot dat je zeeschildpadden en zeeleeuwen ziet. Hierna volgt een tweeënhalf uur durende wandeling over het eiland. Isla de la plata wordt bewoond door vele zeevogelsoorten, waaronder de gemaskerde jan-van-gent en de blauwvoetjan-van-gent, ook wel bekend als de ‘blue footed boobie’. Na de wandeling is er nog gelegenheid om te snorkelen. Op de terugweg zul je met wat mazzel wederom veel bultruggen uit het water zien springen, soms op slechts enkele tientallen meters van de boot.

De dagtrip wordt door diverse touroperators aangeboden en kost ongeveer 60 dollar inclusief lunch, gids, vervoer per speedboot en driedaags entreebewijs voor Machalilla National Park, waar Isla de la Plata deel van uitmaakt. Andere bezienswaardigheden in het park: Los Frailes Beach, een mooi, rustig zandstrand, en Aqua Blanca, een authentiek inheems dorpje en archeologische site in één, waar je behalve een klein museum met Pre-Colombiaanse keramiek ook een naar rotte eieren stinkende zwavellagune vindt. Zwavel schijnt goed voor de huid te zijn, dus mocht je je ertoe geroepen voelen, dan kun je er een modderbad in nemen. Al lijkt een wasknijper op de neus me in dat geval geen overbodige luxe…

Puerto Lopez zelf is een stoffig vissersdorp met leuke restaurants aan de Malecon (de boulevard) en relaxte bars met kampvuurtjes op het strand. Er zijn ruimschoots voldoende hotels, hostels en homestays te vinden. Vanuit Quito kun je met busmaatschappij Reina del Camino een nachtbus nemen naar Puerto Lopez, maar dit is een vrij ruige rit van twaalf uur. Een andere optie is vliegen. Voor zo’n 70 dollar vlieg je in een uurtje van Quito naar Manta. Icaro vliegt vijf keer per dag op Manta en TAME een keer per dag. Vanuit daar is het nog drie uur bussen. Puerto Lopez is goed bereikbaar vanuit Guayaquil: reistijd gemiddeld vier uur, busmaatschappij Jipijapa, drie maal daags.

Zie ook mijn reisverhaal Puerto Lopez – De klokkenluiders van de Pacific.

Extra tip: luister nu alvast live naar de taal van de bultruggen! Op de website van The Jupiter Foundation kun je de walvissen via een live audio stream horen zingen. Geweldig om te luisteren naar de bijzondere manier waarop deze zeereuzen met elkaar communiceren!

© Eva Buijs

Foto: Roger Maes

2 Responses to “Reistip Ecuador: walvissen spotten bij Isla de la Plata”

  1. Ilse Says:

    Wauw! Wat lijkt me dat een mooie ervaring. Helaas waren er in onze reisperiode in Ecuador geen walvissen. Prachtige beesten. Mocht je nog eens terug gaan…In Puerto Lopez wonen 2 hele leuke Friese meiden die heerlijke koffie en taart/koek voor je kunnen maken. De happygoats ?
    Groetjes, ilse

  2. Eva Buijs Says:

    Haha, heerlijke naam, de happygoats! Bedankt voor je leuke reactie en voor de tip! Klinkt goed! Ik zou er graag nog eens teruggaan, dus wie weet. 🙂 Jammer dat jullie de walvissen niet hebben kunnen zien daar! Maar dat komt vast wel een keer ergens! Groetjes, Eva

Leave a Reply

Thrilling travel stories and useful tips. Hop on for some fascinating journeys!