Reistip Bolivia: La Senda Verde, dierenopvang & eco-resort in de Yungas

[singlepic id=144 w=240 h=180 float=left]Aan het eind van de beruchte Death Road, in de groene uitlopers van de Amazone, ligt het paradijselijke La Senda Verde (LSV): een eco-resort en tevens opvang voor gewonde en mishandelde wilde dieren. In een natuurlijke omgeving krijgen de dieren hier de liefdevolle verzorging die ze zo nodig hebben. Het is gelegen op loopafstand van het dorpje Yolosa, in de tropische bergen van de Yungas nabij Coroico. Je kunt er als gast logeren, of een helpende hand bieden als vrijwilliger. Daar de overheid meer en meer in beslag genomen dieren naar LSV brengt, breidt de opvang zich in rap tempo uit, dus alle hulp is welkom.

Wat is er te doen?

Overnacht in een houten boomhut of stenen huisje en word wakker met de machtige geluiden van de jungle. Geniet van kapucijnapen, doodshoofdaapjes, brulapen, slingerapen, kleurrijke macaws, de ocelot, de beer en alle andere dieren die er rondstruinen en zichtbaar een beter leven leiden dan voorheen. Maak een mooie wandeling naar de watervallen, neem een verfrissende duik in de heldere rivier of in het zwembad, relax met een boek in een hangmat of breng een bezoek aan het charmante plaatsje Coroico. Smul ’s avonds van zelfgemaakte pasta, salades en desserts en proef de koffie afkomstig van de nabijgelegen plantages.

Werken als vrijwilliger?

Wanneer je minimaal twee weken de tijd hebt, kun je de dieren helpen als vrijwilliger. Er is van alles mogelijk, van medische hulp tot voeren, schoonmaken en constructiewerk. En natuurlijk is er alle ruimte om het leven van de dieren te verrijken door met ze te spelen. De meeste dieren zullen helaas nooit meer in het wild kunnen worden uitgezet. Simpelweg omdat ze in het verleden teveel aan mensen gewend zijn geraakt. Hierdoor zullen ze het in hun eentje niet meer redden en vormen ze bovendien een te makkelijke prooi voor zowel stropers als ander wild. Voor vrijwilligers niet alleen een unieke kans om met wilde dieren te werken waar je gewoonlijk niet te dichtbij moet komen, maar ook om een wezenlijke bijdrage te leveren aan een volwaardiger bestaan. Vooral met de apen bouw je snel een bijzondere band op. Na een paar dagen herkennen ze je al en springen ze vrolijk kwebbelend in je armen.

Wat kost het?

Als gast betaal je 15 tot 20 dollar inclusief ontbijt per nacht. Niet spotgoedkoop voor Boliviaanse begrippen, maar de opbrengst gaat grotendeels naar de dierenopvang, dus het is voor een goed doel en het is iedere cent meer dan waard. Als vrijwilliger betaal je de helft (idem voor eten en drinken). Eigenaren Vicky en Marcelo zouden je het liefst geld toe willen geven, maar zij hebben hier helaas de financiële middelen niet voor.

Hoe kom je er?

Vanuit La Paz kun je vanaf Villa Fatima tussen 07.00 en 16.00 uur een minibusje nemen, die je via een nieuw aangelegde, geasfalteerde weg in zo’n 2,5 uur naar Coroico brengt. Vanuit daar is het nog een kort ritje per taxi. Waaghalzen kunnen er met een mountainbike via de Death Road komen. Ga je met Gravity Assisted, dan eindigt de tocht precies bij La Senda Verde, dus dat is handig! Deze dagtrip van Gravity Assisted wordt door bijna elke touroperator in La Paz aangeboden.

Raadpleeg voor meer informatie de websites van La Senda Verde en Gravity Assisted, of lees mijn reisverhalen. Een mooie video over LSV vind je hier.

© Eva Buijs

[imagebrowser id=42]

One Response to “Reistip Bolivia: La Senda Verde, dierenopvang & eco-resort in de Yungas”

  1. Betty Casin Says:

    Het ziet er hartstikke geweldig uit moet ik zeggen. Ik ben enkele keren eerder in La Paz geweest maar was niet echt bekend met dit eco resort moet ik eerlijk bekennen. Geweldig dat je als vrijwilliger die arme diertjes kan helpen en dat het gewoon vrij toegankelijk is. Ik zal deze plek zeker bezoeken indien het er nog een keer van komt.

    Groetjes

    Betty Roule

Leave a Reply

Thrilling travel stories and useful tips. Hop on for some fascinating journeys!