Reistip Buenos Aires, Argentinië: 5 tips om van kerst in een spookstad iets bijzonders te maken

[singlepic id=794 w=240 h=180 float=left]Ben je van plan de kerstdagen in het bruisende en zomerse Buenos Aires door te brengen? Dan zijn er een paar dingen die je moet weten. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: kerst in Buenos Aires is…apart. En allerminst bruisend. In de week voor kerst stroomt de stad leeg, waarna Buenos Aires verandert in een heuse spookstad! Het gros van hip Buenos Aires reist af naar Uruguay, om en masse te flaneren op het strand van Punta del Este. De thuisblijvers vieren kerstmis achter gesloten deuren, want voor veel Porteñas is het een echte familieaangelegenheid. Maar niet getreurd, want met onderstaande kersttips zul je niet van een koude ker(st)mis thuiskomen.

1). Verken Buenos Aires per fiets! Je zult gegarandeerd geen last hebben van druk stadsverkeer, zodat je alle ruimte hebt om in rust te genieten van deze prachtige stad. Zelfs Avenida 9 de Julio, de breedste en daarmee gelijk een van de drukste lanen ter wereld, ligt er bizar verlaten bij. Een unieke ervaring! Let wel: de meeste fietsverhuurbedrijven zullen met kerst gesloten zijn. Veel hotels en hostels verhuren echter ook fietsen. Soms mag je er zelfs gratis gebruik van maken, zoals bij The Clan Hostel in Microcentro. Zie ook www.urbanbiking.com.

2). In deze tijd van het jaar is het in Buenos Aires over het algemeen stralend weer met temperaturen van rond de dertig graden. Een ideaal moment voor een wandeling, een feestelijke picknick of gewoon een beetje hangen en zonnen in een van de vele stadsparken. Prima te combineren met je fietstocht! Kies je voor een picknick, zorg er dan wel voor dat je de boodschappen van tevoren gedaan hebt, want de winkels zijn met kerst gesloten. Bedenk ook dat een koelkast om je boodschappen goed te houden in dat geval geen overbodige luxe is…

3). De meeste café’s en restaurants zijn met de kerstdagen gesloten. Wil je toch graag een feestje bouwen? De bekendere ‘party hostels’, waaronder The Clan Hostel en Milhouse Hostel, organiseren uitbundige kerstlunches, -diners en/of -feesten. Deze happenings zijn met name geliefd bij jonge reizigers. Zin om een nachtje door te halen? Sommige nachtclubs zijn gewoon open met kerst. De party hostels kunnen je precies vertellen welke dat zijn en zij organiseren zelf ook uitstapjes naar deze clubs. Als je je van tevoren opgeeft bij de receptie, regelen de hostels vervolgens de toegangskaarten en het vervoer.

4). Verblijf niet in een hotel of hostel, maar huur een appartement en bereid je eigen kerstdiner! Supermarkten zijn relatief goedkoop en het assortiment is uitgebreid genoeg om je diner tot een succes te kunnen maken. Voor hele kalkoenen of een malse Argentijnse steak vergezeld van een fles goede wijn ben je hier aan het juiste adres. Ook voor vegetariërs is er ruimschoots voldoende verkrijgbaar. Hou er zoals gezegd rekening mee dat de supermarkten met kerst gesloten zijn, dus wacht niet tot het laatste moment met het doen van je kerstinkopen. Kijk voor appartementen op www.4rentargentina.com.

5). Treed in de voetsporen van de Porteñas en ga lekker de stad uit naar een van de stranden van Uruguay! Met een boot-buscombinatie ben je gemiddeld een halve dag onderweg om je handdoek een paar dagen uit te kunnen spreiden in het brandende zand. Tickets zijn te reserveren via Buquebus. Reserveer wel tijdig, want de tickets gaan hard.

Prettige feestdagen en een heel gelukkig nieuw reisjaar!

© Eva Buijs

4 Responses to “Reistip Buenos Aires, Argentinië: 5 tips om van kerst in een spookstad iets bijzonders te maken”

 1. Syll Says:

  Heerlijk te lezen amiguita!

  Maar…kan het toch niet laten :))) :
  Nog even melden dat taxi’s op kerstavond bijna niet te krijgen zijn, so be prepared to walk a lot of neem de bus; de Porteños opkijken van een officieel kerstdiner op eerste kerstdag en sowieso nog nooit van een twééde kerstdag hebben gehoord.
  Ze vieren kerst vooral kerstavond zelf waarbij ze om middernacht veel vuurwerk afsteken en heel dronken worden zodat ze kerstdag zelf eigenlijk vooral voor pampus liggen… (dit geheel en al uit persoonlijke ervaring).

  Te mando un beso!

 2. Eva Buijs Says:

  Haha, mooie aanvulling ;-). En dat is uiteraard ook de bedoeling van de mogelijkheid tot reageren! Dus hou je vooral niet in en laat die aanvullingen uit eigen ervaring maar komen! Taxi’s waren inderdaad lastig te krijgen, ook met oud&nieuw trouwens. Beso

 3. Kirsten Says:

  Beste Eva,

  Wat een schitterende website! Met plezier heb ik je tips over BA gelezen, aangezien ik zelf samen woon met een geboren en getogen Argentijn, én in maart 2010 door Argentinië heb gereisd. Ik heb hier ook een boek over geschreven, getiteld The Gringo Diaries. Op mijn website kun je hier meer over lezen, mocht je het leuk vinden.

  Overigens klopt het dat de Argentijnen kerst vieren op kerstavond. Ze gaan inderdaad door tot diep in de nacht en kijken daarbij vaak diep in het glaasje 😉 Onze ‘1e kerstdag’ is vooral bedoeld om de andere helft van de familie te bezoeken, meestal tijdens een uitgebreide lunch. ‘2e kerstdag’ bestaat in Argentinië niet, net zoals in de rest van de wereld. Grappenmakers, die Hollanders!

  Ik zou zelf eerlijk gezegd nooit in het hoogseizoen (december/januari) naar Argentinië gaan. Het is overal ontzettend druk, doordat de Argentijnen massaal op vakantie gaan, vooral naar de kust van Uruguay. Daar heb je gegarandeerd last van het Scheveningen-effect. Ook zijn de temperaturen in deze maanden allesbehalve aangenaam. De broer van mijn vriend klaagt alleen maar over de verstikkende hitte in BA op het moment. 40 graden is geen uitzondering!

  Nogmaals, hele mooie website, ik blijf je volgen op Twitter!

  Groet, Kirsten.

 4. Eva Says:

  Hi Kirsten,

  Bedankt voor je leuke reactie en de complimenten! Jij hebt volgens mij de ideale maand gekozen voor Argentinië. Geen vakantieperiode meer voor de Argentijnen en de Chilenen (en voor het gros van de overige toeristen), nog net binnen het beste seizoen voor Patagonie (ben je daar ook geweest?) en inderdaad aangenamere temperaturen. Hoewel ik het persoonlijk mee vond vallen met de hitte, 40 graden heb ik gelukkig niet meegemaakt! Ook viel begin januari de drukte in Patagonie relatief (!) mee, maar ik vermoed dat ik mazzel had, want de reisgidsen en de verhalen van andere reizigers zeggen iets anders.

  Wat gaaf zeg, dat je er een boek over geschreven hebt! Ik heb gelijk even op je site gekeken. Je maakt ook hele mooie foto’s! Ben wel erg benieuwd naar je reis en naar je boek, dus wie weet koop ik hem wel een keer!

  Groetjes,

  Eva

Leave a Reply

Thrilling travel stories and useful tips. Hop on for some fascinating journeys!