La Paz – Halsbrekende toeren op de Death road

[singlepic id=211 w=240 h=180 float=left]Onstuimige, dronken tegenliggers op een glibberige, amper drie meter brede gravelweg vol hobbels en diepe gaten. Ontelbare haarspeldbochten zonder vangrails en nauwelijks zicht door hevige regenval of dichte mist. Op hoge snelheid rakelings langs duizelingwekkende afgronden racen, dwars door de watervallen langs de kant. Gesteente, dat losgeraakt door de vele modderstromen langs steile bergruggen op het wegdek klettert. Dat is de beruchte ‘Death road’. En ik ga hem samen met mijn mountainbike bedwingen. Denk ik…

[singlepic id=214 w=240 h=180 float=right]De dertiger jaren. Bolivia en Paraguay zijn verwikkeld in een bloedige strijd om de olie- en gasvelden in Paraguay. En terwijl de oorlog voortwoekert, zet Bolivia krijgsgevangenen in om onder erbarmelijke omstandigheden een 64 kilometer lange weg aan te leggen tussen La Paz en het 3500 meter lagergelegen Coroico. De route voert langs minimaal 600 meter diepe ravijnen en veel Paraguayanen moeten hun levensgevaarlijke werkzaamheden dan ook met de dood bekopen. Maar de weg komt er, kronkelend door de bosrijke Yungas, de overgangszone tussen het koude Andesgebergte en de stomende jungle. En met 200 tot 300 dodelijke ongevallen per jaar, is de bijnaam Death road al gauw geboren.

[singlepic id=200 w=240 h=180 float=left]In de jaren negentig heeft de Death road al vele duizenden slachtoffers geëist en krijgt hij met recht zijn tweede doopnaam: ’the world’s most dangerous road’. Die twijfelachtige eer verwondert me allerminst. Dus of ik mijn leven in de waagschaal wil stellen voor wat spanning en sensatie weet ik nog even niet. Ik moet sowieso richting Coroico omdat ik vrijwilligerswerk ga doen bij La Senda Verde, opvangcentrum voor gewonde en mishandelde wilde dieren in Yolosa. En laat zich dat nou net aan het eind van de Death Road bevinden. Nu is er twintig (!) jaar lang gewerkt aan een nieuwe, geasfalteerde weg, waar sinds de opening in 2006 het meeste verkeer gebruik van maakt. Zo ook de openbare minibusjes naar Coroico. Veiliger, maar minder avontuurlijk.

Op de valreep

[singlepic id=216 w=240 h=180 float=right]Mijn beslissing stel ik uiteindelijk twee dagen uit. Het zijn twee etmalen van vertwijfeling, tot ik tien minuten voor sluitingstijd op de valreep bij een lokale touroperator de mountainbike trip boek. Besluit of niet, ik twijfel van binnen nog steeds, had het nog dagen kunnen rekken. Maar ik moet echt verkassen naar lagere oorden, omdat ik teveel last heb van de hoogte. De geringste inspanning beneemt me de adem, ik ben duizelig en misselijk en heb constant knallende koppijn. De cocathee is niet aan te slepen, maar is desondanks niet toereikend. Bovendien kan ik na een week La Paz geen smog meer zien. Schone lucht, mooie natuur, stilte en een normale ademhaling. Daar verlang ik naar.

[singlepic id=196 w=240 h=180 float=left]Die nacht droom ik van een overvolle, roestige rammelbak die met gierende banden van een torenhoge klif naar beneden stort, opgeslokt door de gapende diepte. En als ik ’s morgens vroeg gehaast aankom bij de touroperator in een zijstraatje van de beroemde heksenmarkt, ben ik niet alleen buiten adem maar ook bloednerveus. In de steeg staat de zwarte minibus met een stuk of acht blinkende fietsen op zijn dak al met ronkende motor te wachten om ons naar het startpunt te rijden. Ik schuif de deur open en tel een serieus ogende chauffeur, twee goedlachse gidsen en vier lijkbleke backpackers. “Ready?”, vraagt de chauffeur. Als antwoord krijgt hij slechts een paar aarzelende knikjes. “Vamos”.

Gekkenwerk

[singlepic id=202 w=240 h=180 float=right]Een uur later luister ik gespannen naar de instructies van de gids, intussen over zijn schouder heen kijkend naar de besneeuwde bergtoppen van de Andes. De strekking van het verhaal is dat de weg bestaat uit diverse secties waarvoor steeds weer andere regels en technieken gelden. We zullen daarom aan het eind van elke sectie even stoppen voor nieuwe instructies die we heel secuur moeten opvolgen, want anders gebeuren er ongelukken. Geen geruststellende gedachte. Hierna overhandigen ze me de fiets plus een arsenaal aan beschermende accessoires: een helm, handschoenen, kniebeschermers, een waterdicht pak en een fluorescerend vest en dan kan het gekkenwerk beginnen.

[singlepic id=204 w=240 h=180 float=left]Het eerste gedeelte is het makkelijkst, want dat is nog asfalt. De weg gaat flink steil naar beneden, dus zoeven we met een rotgang over het wegdek. Al snel zijn mijn wangen volkomen betraand door de snijdende wind. Zodra ik enigszins vertrouwd ben geraakt met het moordende tempo, durf ik het aan de omgeving wat beter in me op te nemen. Tevergeefs, want door de tranen en de vochtige mist zie ik geen hand voor ogen. Voor ik het goed en wel besef zijn we echter aan het eind van de asfaltweg en ligt de fameuze Death road in al zijn bedriegende eenvoud voor me.

Eindeloze diepte

[singlepic id=208 w=240 h=180 float=right]Hier begint de mist wat op te trekken en als ik naar rechts kijk zie ik de ongerepte, groene bergen imposant afsteken tegen de eindeloze diepte. Mijn gezicht spreekt blijkbaar boekdelen, want de gids adviseert ons gelijk om niet langs de weg omlaag te kijken, maar ons te focussen op de weg die voor ons ligt. Dat lijkt me een uitstekend idee. Hij geeft nog wat aanwijzingen en laat zijn collega voorgaan. Voor de start zie ik uit mijn ooghoeken nog net hoe hij een schietgebedje doet. Dan stuiter ik in volle vaart over de smalle, hobbelige weg en voel ik hoe ik langzaam de controle over mijn fiets begin te verliezen.

[singlepic id=198 w=240 h=180 float=left]Het is een ongekend mooie, spannende afdaling. Het gevreesde ravijn aan de ene zijde en de met tropische vegetatie begroeide heuvelruggen aan de andere. De honderden houten kruizen langs de weg vertellen elk hun eigen trieste verhaal. Met wild schokkend stuur probeer ik stenen, gaten, enkele tegenliggers en zelfs een giftige slang te ontwijken. Ik passeer vogels, vlinders en bloemen in alle kleuren van de regenboog en werp af en toe kort een blik op de wonderschone vergezichten. Sommige bergen zijn deels gehuld in de wolken, anderen liggen te schitteren in de brandende zon. Als we stoppen om wat te drinken waag ik het toch over de rand te kijken, maar doe meteen een flinke stap terug. Halverwege de afgrond liggen de wrakstukken van een onfortuinlijk voertuig.

Vlijmscherpe bocht

[singlepic id=215 w=240 h=180 float=right]We vervolgen onze tocht en de watervallen komen in zicht. Het water stroomt her en der langs de steile rotswanden, wat het wegdek verandert in een modderpoel. Zeiknat geworden race ik door de bruine plassen. Plotseling duikt er een vlijmscherpe bocht op en dan gebeurt het. Ik heb nog teveel vaart en in de bocht ga ik onderuit. Ik val languit op mijn gezicht, op nog geen meter van de rand van de klif. Binnen een paar seconden schiet een van de gidsen me te hulp. Hij vraagt bezorgd of het gaat en helpt me overeind. Afgezien van een bloedende kin, geschaafde armen en een pijnlijk dikke knie, geloof ik van wel. Hoewel ik van top tot teen sta te trillen en mijn missie daarna in pure doodsangst volbreng…

© Eva Buijs

[imagebrowser id=17]

2 Responses to “La Paz – Halsbrekende toeren op de Death road”

  1. Pim Says:

    Brrrrr… Krijg buikpijn als ik het lees! Als we samen naar Sendo Verde gaan, mag ik dan gewoon met de bus? 😉
    Mooi verhaal lief! Je beschrijft in zeer levendige geuren en kleuren waarom ik het met mijn hoogtevrees niet zou durven!

  2. Andrea Says:

    En dit is dan pareltje no. 5! Ik beleef het helemaal mee!

Leave a Reply

Thrilling travel stories and useful tips. Hop on for some fascinating journeys!