Reistip El Chalten, Argentinië: fameuze bergen en gletsjers

[singlepic id=332 w=240 h=180 float=left]In Argentijns Patagonië, op drie busuren van El Calafate en de toeristische maar zeer indrukwekkende Perito Moreno gletsjer, ligt het lieflijke en nog tamelijk ongemoeide dorpje El Chalten. Hoewel je je kunt afvragen hoelang het duurt voordat het massatoerisme de weg ernaartoe weet te vinden… Het dorp breidt zich uit, de magische bergen blijven lonken en begin 2009 was de eerste pinautomaat een feit. De setting temidden van de besneeuwde bergen, in een vallei met meanderende beekjes tussen de bloemenvelden, is dan ook adembenemend. Je kunt in de omgeving bovendien fantastische wandel-, fiets- en paardentochten maken. Ook gletsjer-trekking en bergbeklimmen behoren tot de avontuurlijke mogelijkheden. Als je van ongebaande paden houdt, wacht dan dus niet te lang!

Bij aankomst in El Chalten kun je de majestueuze Cerro Fitz Roy en Cerro Torre al in de verte zien liggen. Als je mazzel hebt, stralen de puntige toppen van de bergen je op heldere, wolkeloze dagen tegemoet. En je kunt er nog veel dichterbij komen dan dat. Beide bergwandelingen zijn zeer de moeite waard en goed te doen; ze duren zo’n 5 tot 7 uur in totaal, afhankelijk van je conditie. De paden voeren omhoog langs pastel getinte bergen bedekt met spierwit poeder. Je doorkruist valleien waar drassig mos, fleurige bloemen en planten, grote rotsblokken, snelstromende rivieren, watervalletjes en kabbelende beekjes de boventoon voeren en wandelt door bossen met grillig gevormde bomen.

En dan ligt daar plotseling het spectaculaire einddoel. In het geval van Fitz Roy: een schitterend azuurblauw meer, op de voet gevolgd door groene heuvels en een besneeuwde bergvlakte uitmondend in een lichtblauwe gletsjer. Daar pal achter torent het bergmassief bijna kaarsrecht boven dit tafereeltje uit. Door de steilheid is Mount Fitz Roy wereldwijd een ware uitdaging voor de geoefende alpinist. Dit geldt ook voor het einddoel van wandeling twee: Cerro Torre. De tocht eindigt bij drie smalle, zeer puntige torens, omringd door de lager gelegen besneeuwde bergen. De sneeuw gaat vloeiend over in een zachtblauwe gletsjer, die eindigt in het mintgroene gletsjermeer dat voor je voeten ligt.

Extra tip: neem een leeg flesje water mee en vul dit onderweg, want je kunt het stromende water in de bergen gewoon drinken. Het smaakt zalig!

Extra tip 2: sluit de dag af met een smakelijke maaltijd en een welverdiend biertje in de knusse Mircobrewery in het dorp. De naam zegt het al: hier wordt het bier zelf gebrouwen en het is overheerlijk.

2 Responses to “Reistip El Chalten, Argentinië: fameuze bergen en gletsjers”

 1. Mickel DIelissen Says:

  Beste Eva,

  Erg leuke reisverslagen om te lezen. Ben zelf niet in el chalten geweest, maar doet me erg denken aan Torres del Paine een stukje verderop in Chili. Is een erg indrukwekkende regio.

  Mvrgr,

  Mickel DIelissen

 2. Eva Says:

  Dank je Mickel! Ik kan me voorstellen dat het je daaraan doet denken. Ik ben na het indrukwekkende El Chalten ook naar Torres del Paine geweest. Helaas hadden we daar nauwelijks zicht vanwege het slechte weer: regen, sneeuw, hagel, mist en heeeeeeel veel wind, maar dat laatste is vrij normaal heb ik me laten vertellen. Wat ik ervan heb kunnen zien was prachtig! T.z.t. zal ik over Torres del Paine ook een tip en/of een reisverhaal plaatsen. Groetjes, Eva

Leave a Reply

Thrilling travel stories and useful tips. Hop on for some fascinating journeys!